Locale Altele
Duminica, 28 Aprilie 2024
Dum, 28 Apr 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Băsescu, cu lacrimi în ochi: „Să-ţi fie ruşine, Dinu Patriciu!“
Gândul  - Miercuri, 2 Decembrie 2009

Preşedintele Traian Băsescu a prezentat aseară concluziile avizului de specialitate pe care l-a dat Institutul Naţional de Expertize Criminalistice (INEC) asupra filmuleţului în care lovea un copil la un miting electoral din anul 2004.

Potrivit lui Traian Băsescu, avizul - pe care intenţionează să îl utilizeze ca probă şi în procesul cu Dinu Patriciu - conţine 18 pagini. Şeful statului a citit presei doar concluziile:

"Înregistrarea contestată conţine elemente de editare computerizată, în sensul alterării integrităţii, nu e autentică şi nu e o copie realizată cu acurateţe a unei înregistrări autentice".

Cu lacrimi în ochii, Traian Băsescu a adăugat că vrea să spună şi propria sa concluzie, respectiv: "Să-ţi fie ruşine, Dinu Patriciu!"

Solicitarea Preşedinţiei a fost transmisă INEC, în cursul zilei de luni, 30 noiembrie, şi avea următorul conţinut: "să se stabilească dacă imaginile din campania electorală din toamna anului 2004, de la Ploieşti, difuzate de ziarul "Gardianul" şi preluate de posturile TV, conţin urme de intervenţie tehnică în sensul modificării integrităţii". Solicitarea a fost însoţită şi de un CD-DVD pe care este înregistrat filmuleţul în cauză.

Filmul a fost postat pe internet pe data de 26 noiembrie, la mai puţin de 24 de ore după ce omul de afaceri Dinu Patriciu a relatat că a existat un astfel de incident în campania electorală din 2004. Întrebat, la Realitatea TV, dacă imaginile sunt reale, preşedintele a spus că nu ştie şi nici nu îşi aminteşte. "O să mă uit, nu pot afirma că e trucaj. Trebuie văzut, poate m-a înjurat, poate a vorbit urât, poate i-a vorbit urât femeii. Nu ştiu, voi da o explicaţie acestui episod", a afirmat şeful statului. La doar patru ore după această primă reacţie, avută în momentul în care imaginile i-au fost prezentate în direct, preşedintele Traian Băsescu - aflat la sediul său de campanie - a negat că ar fi lovit vreodată un copil: "Niciodată în viaţa mea nu am lovit un copil, pe ai mei sau ai altora, nu mi-am lovit soţia".

Ce a zis, săptămâna trecută, acelaşi expert

Săptămâna trecută, expertul Cătălin Grigoraş - cel care a dat ieri avizul de specialitate din partea INEC, realizat în doar câteva ore - a declarat că imaginile în cauză "pot fi utilizate în cadrul unei expertize criminalistice de acest gen însă avem nişte condiţii esenţiale, primordiale pe care trebuie să le îndeplinim pentru o analiză corespunzătoare a unor astfel de probe, respectiv să ni se pună la dispoziţie camera video care a fost utilizată la prelevarea acestor imagini şi banda magnetică sau suportul digital pe care s-a făcut înregistrarea".

El a mai precizat: "Deci camera video ca atare are o matrice care lasă o serie de urme pe înregistrare iar acele urme pot fi alterate printr-un algoritm de recompresie a imaginii". Întrebat dacă ar putea spune dacă filmul a fost trucat sau nu, în absenţa camerei originale şi a suportului original pe care s-a făcut fimul, expertul a declarat: "Deci numărul de analize se restrânge, nu mai putem face un set complet de anlize, ci doar câteva. Rezultatele pe care le-am obţine cu doar aceste câteva analize nu ar prea permite o corelare şi o interpretare a rezultatelor şi există riscul de a ne arunca în zona unor nisipuri mişcătoare, le numim noi, deci să nu te poţi lega de rezultatele unor diferite analize şi să extragi practic un răspuns pertinent".

Băsescu şi Patriciu se dau reciproc în judecată

Preşedintele Traian Băsescu l-a dat în judecată pe Dinu Patriciu şi firma Best Media, cerând instanţei Judecătoriei sectorului 1 să fie obligat la despăgubiri de un leu, procesul urmând să înceapă în 21 aprilie. Sâmbătă, Traian Băsescu a anunţat, la sediul său de campanie, că îl va da în judecată pe Dinu Patriciu şi ziarul Gardianul pentru "minciună şi trucarea unor filmări" şi a întrebat conducerea ziarului de ce nu a făcut o expertiză a filmului.

Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat că la procesul intentat de Traian Băsescu se vor prezenta avocaţii săi, dar şi el, dacă este cazul. Referitor la despăgubirile simbolice solicitate de Traian Băsescu, Dinu Patriciu a menţionat că probabil preşedintele îşi doreşte un câştig moral, pe care nu îl va obţine, având în vedere că afirmaţiile sale sunt adevărate.

Pe de altă parte, Dinu Patriciu a anunţat că şi avocaţii lui i-au transmis documentele pentru procesul pe care i-l va intenta lui Băsescu, documente pe care le-a semnat, urmând ca şeful statului să fie dat în judecată.

Tags: basescu  aviz  video  
4631 vizite
Distribuie pe